Alumniporträtt


Josefin Johansson Vaara

12 oktober, 2017

Josefin-Johansson-Vaara-2_kvadrat_small

Som systemvetare får du ganska snart lära dig att olika modeller och metoder är viktigt och något du behöver förstå för att kunna rusta dig för en framtida karriär inom IT. Du introduceras i hur projekt och förvaltning ska sättas upp och styras, hur utvecklingen ska bedrivas och hur allt ska rapporteras. Allt noggrant dokumenterat och paketerat för att du ska ha stenkoll på hur du ska skapa ordning och reda i dina framtida projekt!

…sen kommer du ut i arbetslivet och inser ganska snabbt att det svåra inte är att lära sig alla de här modellerna och metoderna, utan hur du håller ihop allt när kraven ständigt ändras, resurser saknas och leveranserna som du är beroende av inte kommer. Här någonstans kommer jag in!

Så vem är då jag? Jag heter Josefin Johansson Vaara och läste Systemvetenskap med managementinriktning mellan 2010-2013 på LiU. Idag jobbar jag som projektledare på IFS:s utvecklingsavdelning där jag just nu driver ett projekt som syftar till att utveckla ett nytt ramverk och lyfta upp innehållet från en befintlig applikation till det nya ramverket. Till min hjälp har jag två projektteam med medlemmar från Linköping, Göteborg, Nottingham och Colombo.

Tittar vi på min roll som projektledare handlar mitt jobb väldigt mycket om kommunikation och koordinering. Allt för att kunna hålla koll på vad som händer inom det egna projektet, men även för att hålla koll på andra projekt och projektprogram som vi har beroenden till. Under en "vanlig vecka" har jag därför ett antal återkommande sammankomster med mina team och andra projektledare på IFS så som:

  • Dagliga standups för mina två projektteam där teamen rapporterar vad de jobbar med och lyfter eventuella problem som dykt upp
  • Veckovis show & tells där teamen visar upp vad de jobbar med och får feedback från de andra. Här har även personer utanför projektet möjlighet att delta för att få insyn i vad vi jobbar med
  • Veckovis projektmöten där jag som projektledare jobbar med informationsspridning till teamen
  • Veckovis projektledarmöten för de två andra projektprogram som mitt projekt har nära beroenden till, dels för att samla in information om vad som är på gång men även för att se om det är något som kommer att påverka oss.

Jag jobbar även en hel del med den lite mer långsiktiga planeringen för att säkerställa att det vi levererar möter de förväntningar som finns ute i våra olika regioner. För att kunna göra det har jag löpande avstämningar med min kravägare som hjälper mig hålla koll på backlogen och min styrgrupp som stöttar mig i strategiska frågor. Vi har även två kundrepresentanter och en referensgrupp som vi tar hjälp av under projektet för att kunna samla in feedback och verifiera funktionalitet under projektets gång. Något som är superviktigt för att kunna säkra upp slutleveransen och säkerställa att vi får ut något på marknaden som faktiskt kommer att kunna användas.


IMG_20170919_174749

Att jobba som projektledare i en global organisation kan många gånger vara utmanande då vi i princip alltid jobbar med distribuerade team och har kunder med väldigt olika behov, men det innebär också att jag får komma i kontakt med massor av härliga personligheter och kulturer. Det finns få saker som slår en fnissig tjejkväll på en strand i Colombo, eller att höra ditt team skråla "Hell and Gore" på kräftskivan som du bjudit in till.


Andrija Andrijevic

11 oktober, 2017

AndrijaImg  

Namn: Andrija Andrijevic

Arbete: Konsult, IFS Scandinavia

Utbildning: Systemvetenskap, IT-Management

Jag arbetar på IFS Scandinavia i Linköping och har gjort det i lite över ett år. IFS utvecklar och levererar affärssystem till kunder i hela världen. För tillfället har företaget ca 3300 anställda som stödjer fler än en miljon användare världen över.

I början av min tid på IFS var fokus på att lära sig så mycket som möjligt i IFS Applications och lära känna de olika modulerna.

Som konsult på IFS är dagarna väldigt varierande. Ibland jobbar jag med en kund på heltid under en viss period och ibland med flera olika kunder parallellt. Som jag nämnde ovan så tillhör jag IFS skandinaviska organisation, som består av Sverige, Norge och Danmark. Min arbetsgrupp arbetar främst med tillverkande företag och finns representerad i samtliga städer där IFS Scandinavia har kontor (Linköping, Stockholm, Göteborg, Köpenhamn och Oslo). Kunderna som vi arbetar med kan vara lokaliserade i hela Skandinavien. Det innebär att det blir en hel del resor i perioder.

Det är svårt att svara på hur en vanlig dag ser ut eftersom det är ett så pass varierande arbete. Ena dagen kan man vara på kontoret och skriva specifikationer och arbeta med dessa tillsammans med våra kollegor i Sri Lanka och Indien, för att nästa dag åka ut till en kund och hålla i workshops. Det är även variationen som gör arbetet spännande och utvecklande. Jag kommer aldrig till jobbet och känner att jag har suttit här en hel arbetsdag och gått på ”auto-pilot”. En stor del av det har att göra med att kunderna ställer höga krav oss konsulter. De förväntar sig att vi ska ha väldigt goda kunskaper i applikationen men även en god förståelse för deras verksamhet. Det gör att vi bra förutsättningar att förstå vilka utmaningar de ställs inför och vilka problem de har i dagsläget.

Exempel på en arbetsdag:

Nedan är en bild från ett internt möte som vi hade nyligen inför en projektuppstart. Dessa möten är viktiga i början av ett projekt för att se till att hela teamet jobbar tillsammans och vet vilka förväntningar det är på projektet och på varje individ. Dagen började med att vi gick igenom projektplanen tillsammans och hade diskussioner kring den. Sedan gick vi igenom de olika arbetsområdena som finns i projektet och vilka utmaningar det finns i respektive område. Dagen avslutades med aktiviteter och gemensam middag för hela teamet.

AndrijaImg_work  


Maximilian Rågmo

10 oktober, 2017

Hej,

IMG_0101

Mitt namn är Max och jag jobbar som Software Engineer (SE - Utvecklare) på IFS. Jag läste svp med inriktning på systemutveckling vid LiU 2014-2017 och är därför alldeles nyexaminerad! Så… hur länge har jag hunnit vara på IFS? Nästan 3 månader som utvecklare och ett halvår som praktikant. Det är en ganska kort tid men jag ska göra mitt bästa och förklara hur en dag som utvecklare kan se ut på IFS.

Det brukar finnas en tro, eller kanske till och med en myt om att programmering är ett osocialt jobb. För att skapa ett dåligt system är jag helt säker på att det stämmer. För att skapa ett komplext affärssystem är kommunikation ett måste. Jag har dagligen nära kommunikation med teammedlemmar och det kanske passar ”oss” systemvetare ganska väl. Det handlar om att kunna förstå och förmedla olika idéer, lösningar och användare. I varje team på IFS finns det Business System Analysts (BSA) som bättre förstår den verksamhet och bransch vi utvecklar för. De hjälper oss utvecklare att förstå hur logik och funktion bör utformas så att vi göra verklighet utav det i systemet.

Lite mer specifikt, hur kan en vanlig dag se ut som utvecklare på IFS? Först och främst tillämpas en agil metodik. Vi arbetar i tvåveckors cykler som planeras av teamet utifrån en backlog - en lista som säger vad som ska implementeras. Att teamet själva gör planeringen innebär friare tyglar för hur implementeringen ska ske. När jag börjar på en ny uppgift får jag en design från en BSA. Om nödvändigt kan vi tillsammans gå igenom designen för att förtydliga oklarheter och skapa en gemensam syn på det hela. Sedan är det bara att koda, end of story. Nja, riktigt så enkelt är det kanske inte.

IFS har ett eget ramverk som bestämmer hur det grafiska ser ut och vilka komponenter som finns tillgängliga att använda. När vi utvecklar något till klienten använder vi oss av ramverket och definierar vilken data som ska visas, hur den ska visas och vilka handlingar som kan utföras etc. Ibland innebär det ett enkelt databasanrop av en befintlig tabell men ibland kan det krävas ganska ingående förståelse för den affärsdata som ska selekteras ut. Som tur är finns BSA:erna som ett stöd för frågor och utvecklare får absolut komma med förslag till förändringar. Det kan vara svårt att redan i en design avgöra vad som passar bäst så feedback är absolut viktigt åt båda hållen. Som sagt, en levande kommunikation bidrar till bra systemutveckling. Hursomhelst, när det fungerar som det ska stämplas koden in i affärssystemet och det känns lite coolt att flera tusentals användare kommer använda det som man varit med och utvecklat.


IMG_0097


För tillfället är jag delaktig i ett projekt som implementerar ett redan existerande flöde i en ny klient. Då eftersom affärslogiken redan existerar är det mest fokus på klientsidan men det är minst lika nödvändigt att förstå serversidan. Databaskursen kanske inte är den roligaste kursen under utbildningen på svp men definitivt en av de mest användbara. Alla system handlar i grund och botten om att lagra och hantera data så det är oundvikligt. Det innebär inte att man behöver vara expert och lära sig normaliseringersreglerna utantill (thank god), det sköter dagens verktyg rätt bra själva. Men med en bra förståelse för databastabeller och hur man framställer önskad data blir tiden vid datorn både roligare och enklare! Beroende på sitt tekniska intresse finns det givetvis olika nivåer av nörderi för olika roller på IFS. Jag trivs däremot väldigt bra på min avdelning som utvecklar för Service & Assets och tror att min bakgrund som systemvetare passar bra in här. Programmeringen är ”lagom” komplicerad samtidigt som det istället ger en utmaning i att förstå och lära sig den verksamhet som ska stödjas. Mer tekniskt avancerad programmering kan ha en tendens att inte vara lika nära verkligheten och användarna.

Det är svårt att lyckas beskriva en vanlig dag som utvecklare enbart i text men jag hoppas att det här ger någon insikt i alla fall :)


Jasmin Feratovic

9 oktober, 2017

jasmin

Namn: Jasmin Feratovic

Arbete: Project Manager, IFS Scandinavia

Utbildning: Systemvetenskap, inriktning IT-Management

Examen: 2016

Jag arbetar på IFS Scandinavia. IFS är ett produkt och konsultbolag som både utvecklar och säljer sina produkter. Företaget är en världsledande affärssystems leverantör och finns i många länder runt om i världen. I Sverige finns det kontor i Stockholm, Göteborg och Linköping. Linköping är huvudkontoret, där jobbade jag i ett år innan jag flyttade till Stockholm.

Under min tid på IFS har man utbildats inom affärssystemet IFS Application och kastats in i olika sorters utmaningar som man bemöter som konsult och projektledare. Jag började i IFS Young Professional Program där man fick lära sig grunderna i systemet under ett utbildningsprogram i Sri Lanka vilket var en fantastisk upplevelse.

Hur ser en arbetsvecka ut och hur ser min roll ut?

Mina arbetsveckor har stora variationer. Då jag arbetar med kunder så reser jag en hel del, men annars sitter jag mycket på kontoret och arbetar med mina virtuella team där mina kollegor kan sitta i Sri Lanka, Australien eller Oslo.

DSC03027

Bild från när gruppen Young Professionals är på introduktion nere i Sri Lanka

Jag arbetar med många kunder främst inom tillverkningsindustrin och energisektorn här i Skandinavien och det kan handla om att exekvera mindre operativa D2D projekt till större uppgraderingsprojekt. Jag är även projektledare för ett globalt projekt inom mobilitet där vi använder oss utav resurser och kompetens från våra partnerbolag, i detta fall Accenture.

Mitt huvudansvar som projektledare är att exekvera och leverera det kunden och vi som leverantör har kommit överens om inom omfattning, tid och budget. Vissa veckor arbetar man väldigt mycket och andra veckor sker det mindre på arbetet.

Vad är det bästa med mitt jobb?

Att varje dag inte är lik den andra. Det är stora variationer på arbetsuppgifterna, på kundens lösningar och vilka människor man får arbeta med och utmana i projekt eller olika business case. Jag arbetar med kollegor från hela världen och ibland kan man upptäcka att det finns större kulturskillnader i vissa länder vilket alltid är spännande.

Eftersom att IT är så föränderligt så kan man inte förvänta sig att alltid arbeta med samma system och verktyg då nya releaser släpps och företagen måste hänga med i den konkurrenskraftiga marknaden som vi befinner oss i just nu.

Varför valde jag Systemvetenskap?

Jag chansade när jag valde utbildning och valde utbildningen med bäst arbetsmarknad. Det märkte man också det sista terminen när man sökte jobb! Utbildningen var ett val jag inte ångrar då man fick en helhets bild på IT, människa och verksamhet vilket också var det jag sökte. Affärssystemkurserna var de jag fastnade för och affärssystem blev mitt val i arbetslivet efter utbildningen.

Under utbildning arbetade jag ganska mycket extra vid sidan av och skulle rekommendera de flesta studenter att göra det. Jag är nästan säker på att arbetsgivarna prioriterar arbeten vid sidan av som bättre meriter än att sikta på topp betyg i allting.

Vad gör jag om 5 år?

Jag kommer vara kvar inom IT-branchen. Idag jobbar jag väldigt mycket operativa frågor inom olika projekt men siktar på att i framtiden arbeta med mer organisatoriska och strategiska frågor. Alla företag förändras hela tiden och det gäller att hänga med och anpassa sig till detta, det gäller även som person.


Peter Falk

25 september, 2017

Namn: Peter Falk

Ålder: 54

Studerade systemvetenskap (mellan vilka år): 1984-1987

Varför systemvetenskap?

Var ganska anti ”data” under gymnasiet men efter militärtjänst och reservofficersutbildning så tyckte jag att det hade blivit väldigt mycket ”data” i samhället så jag kanske borde lära mig nåt om det. Hade en kompis som pluggade SVL i Växjö så jag hade hört lite om det via honom.

Inriktning på kandidatprogrammet i Systemvetenskap?

Systemutveckling (programmering hette det då).

Varför systemutveckling?

Jag tyckte att det var kreativt och kul att hacka.

Engagemang under Studietiden?

Fadderiet.

Bild_PeterFalk_rotated

Vidare utbildning efter kandidatexamen?

Nix, inget mer förutom utbildningar inom jobbet.

Vad har du haft mest nytta av från utbildningen och varför?

Utbildningen var en språngbräda ut i arbetslivet, och jag kodade rätt mycket i början, så konkret var det den delen jag hade mest nytta av. Även i nuvarande roll har jag haft nytta av att ha lite koll på programmeringens komplexitet.

Finns det någon kurs, event eller liknande som du önskat att du gått på eller gjort mer av?

Inte som jag kan komma på nu

Var jobbar du just nu och vilken position har du?

Jag jobbar på Knowit. Det är en organisation med mycket lite moderbolag och ca 50 ganska självstyrande dotterbolag som hålls ihop genom gemensam marknadsföring och samarbeten mellan bolagen. Mitt bolag heter Knowit Insight Management och jag är konsult och konsultchef.

Hur fick du jobbet?

Jag sökte mig hit för 10 år sedan, från att ha då varit anställd på Sigma.

Vad innebär det och vilka arbetsuppgifter har du?

Managementkonsult hos oss innebär att man hjälper kunder att analysera, utreda, föreslå och genomföra förändringar. Jag har f n tre uppdrag, Östgötatrafiken, Specialfastigheter och Utsikt (dotterbolag till Tekniska Verken) där jag leder offentliga upphandlingar och systemimplementation. Förutom det har jag personalansvar för 18 konsulter.

Hur har du tagit dig till den position du har i yrkeslivet just nu?

Anställd på Ericsson efter examen, körde eget 1990-2000, ville då ha större uppdrag som var svårt att få som egenföretagare, via Semcon, Sigma nu hos Knowit sedan 10 år.

Har du några råd till framtida Systemvetare som vill ha ditt yrke?

Konsultlivet ger en oerhörd omväxling och man lär sig otroligt mycket genom olika uppdrag hos olika kunder, branscher etc. Sök till ett bolag med en kultur som du gillar, med bra track-record som har en tydlig strategi med att skola in yngre förmågor och lyfta dem.

Tre snabba – Jag gillar mitt jobb för att:

1. Omväxlingen

2. Möter många nya människor

3. Får som konsultchef engagera mig i kollegornas trivsel och välbefinnande på jobbet vilket jag brinner för