Alumniporträtt


Marika Wasserman

9 januari, 2017

SAKS Alumniporträtt

15910076_1607323129284861_769779110_n

Namn: Marika Wasserman

Ålder: 48 år

Studerade systemvetenskap:

1988-1992 (gick själva utbildningen 88-91, var sen kårordförande ett år innan jag gjorde mitt exjobb)

Varför systemvetenskap?:

Jag tänkte först läsa ”Systemteknik”, efter att ha läst 4-årig teknisk linje med el-teleinriktning på gymnasiet. Men eftersom den visade sig vara en lokal linje som bara fanns hemma i Sundsvall – och jag ville ”ut i världen”  – började jag kika på andra utbildningar, och hittade systemvetenskap som visade sig passa mig perfekt!

Inriktning på kandidatprogrammet i Systemvetenskap?:

Jag minns faktiskt inte riktigt vad det var för inriktningar som fanns ”på den tiden”, tror att det mest bara vara några olika val av kurser man gjorde det tredje och sista året. Jag valde i alla fall att läsa mer ”metod”-kurser minns jag, typ ”problem- och målanalys” etc.

Varför denna inriktning?:

Jag gillar verkligen att man kan belysa frågeställningar på ett effektivt sätt med modeller och metoder, och på så sätt hitta smarta lösningar som alla kan förstå och bidra till att realisera. Men använd aldrig ”metod för metodens skull” – modellera aldrig mer än vad som absolut är nödvändigt! Och förstå att olika målgrupper behöver olika saker.. en ledningsgrupp som ska fatta ett strategiskt beslut har helt andra behov än en person som ska testa en ny lösning innan produktionssättning..

15966934_1607323085951532_1622741495_o

Engagemang under Studietiden?:

Jag var med i SVL’s (som det hette då) styrelse som festansvarig, vi drog också igång ett festeri då.. det hade inte funnits innan. Sen jobbade jag i Baljanstyret som arbetsledare, var aktiv på nationssidan (främst i Team Sundsvall) – och som slutkläm jobbade jag 1991-92 som ordförande för Studentkåren vid Universitetet i Linköping (SUL då, STuFF idag) Var även med och startade och ledde en studentkör också, Kören Kören.. Så.. rätt mycket engagemang utöver studierna kan man nog säga att det blev 😉

Vidare utbildning efter kandidatexamen?:

Jag har fortfarande bara en kandidatexamen, men har skaffat mig ett antal ”yrkesrelaterade” utbildningar genom åren. Till exempel är jag six sigma green belt-certifierad samt ISTQB (test)-certifierad. Sedan några år tillbaka är jag även certifierad IT-arkitekt, och tog samtidigt en internationell CITA-F (grundläggande arkitektcertfiering)-certifiering via organisationen IASA (International Association for Software Architects)


Vad har du haft mest nytta av från utbildningen och varför?:

Utbildningens bredd, alla praktiska kurser med teamwork, introduktionen till hur olika metoder kan användas för nå resultat.

Finns det någon kurs, event osv du önskat att du gått på, gjort mer av?:

Jag borde ha passat på att läsa mer datavetenskap också, det var lite tekniskt tunt på SVL

Var jobbar du just nu och vilken position har du?:

Jag jobbar på Fora AB som chefsarkitekt.

Hur fick du jobbet?:

Jag började på företaget för 7 år sen i en annan roll, har sedan successivt byggt upp min kunskap och erfarenhet. Detta ledde till att jag för ett år sen fick uppdraget av vår CIO att ta över ansvaret för att driva arkitekturarbetet på företaget.

Vad innebär det och vilka arbetsuppgifter har du?:

Jag arbetar dels med att säkra att vi gör rätt val vad gäller utveckling av våra nuvarande IT-lösningar på kort sikt ”här och nu”, men huvudsakligen arbetar jag med att utveckla oss framåt strategiskt med hjälp av smarta tekniska lösningar.

Hur har du tagit dig till den position du har i yrkeslivet just nu?:

Jag har haft en mängd olika roller på olika företag inom olika branscher. Jag har också fått möjligheten att jobba utomlands vid ett par tillfällen, bland annat ett halvår i Australien. Det har gjort att jag har byggt upp en bred kompetens som jag har stor nytta av i min nuvarande roll.

Har du några råd till framtida och blivande Systemvetare som vill ha ditt yrke?:

Var nyfikna och se möjligheter. Ta alla chanser till att prova olika roller, och lär så länge ni lever 😉

Tre snabba – Jag gillar mitt jobb för att:
 1. Jag får vara med och utveckla företaget
 2. Jag har förmånen att få arbeta tillsammans med kunniga och trevliga kollegor
 3. Jag lär mig nya saker varje dag!


Gustaf Andersson

8 september, 2016

13227927_1375349652482211_982642652_n

Namn: Gustaf Andersson

Ålder: 28 år

Studerade systemvetenskap (mellan vilka år): 2009-2012

Varför systemvetenskap?:

Efter gymnasiet arbetade jag ett par år med att skriva teknisk dokumentation. Under den perioden fick jag också möjligheten att hjälpa till i ett it-projekt. Det var främst enklare uppgifter som exempelvis manuell migrering av användare men jag gillade arbetssättet och kände att systemvetenskap var en tillräckligt bred utbildning för att ge mig flera karriärmöjligheter eftersom jag fortfarande inte var helt säker på vad jag ville jobba med efter utbildningen.

Inriktning på kandidatprogrammet i Systemvetenskap (projekt, utveckling, management)?: Management

Varför denna inriktning?:

Utveckling kändes uteslutet då jag aldrig sysslat med det tidigare och egentligen inte hade något större intresse av det. I övrigt lockade det mer att läsa inriktningskurser än att gå på praktik i årskurs tre så därför kändes management som det naturliga valet.

Engagemang under Studietiden?:

Jag var Info & webbansvarig i SM.

Vidare utbildning efter kandidatexamen?:

Efter tredje året studerade jag en extra termin i Sydkorea utanför programmet. Det räknades egentligen inte in i utbildningen men var något som jag kände att jag ville göra.

Vad har du haft mest nytta av från utbildningen och varför?:

Den största nyttan jag haft av utbildningen är att bredden på kursutbudet gjorde att man fick en känsla för vilka moment inom IT man ville jobba med och vilka som inte lockade lika mycket. Specialiserad inom ett område upplever jag själv att man blir först när man arbetar med det så det är sådant man lär sig när man väl kommer ut i arbetslivet. En annan, lite bortglömd nytta är alla kontakter man knyter under utbildningen. Det gör att man redan när man är klar med utbildningen har ingångar för framtida jobb.

Finns det någon kurs, event osv du önskat att du gått på, gjort mer av?:

Jag tycker nog att jag fick ut vad jag ville av min tid på systemvetenskap. Visst hade man kunnat lägga lite mer tid på studier och mindre på aktiviteter vid sidan om. Samtidigt är allt runtomkring sådant man tar med som positiva minnen efteråt så allt som allt känner jag inte att jag skulle vilja gjort något annorlunda.

Var jobbar du just nu och vilken position har du?:

Jag arbetar som konsult inom projekt- och förvaltningsledning

Hur fick du jobbet?:

En kompis som också läste på systemvetenskap i Linköping samtidigt som jag gjorde tipsade mig om att konsultbolaget han arbetade på var intresserade av att nyanställa någon med min profil

Vad innebär det och vilka arbetsuppgifter har du?:

Inom mitt nuvarande uppdrag innebär det att jag arbetar i en kombinerad roll som projektledare/förvaltningsledare och Scrum Master för ett mindre utvecklingsteam. Då teamet skall sköta både förvaltning och nyutvecklingsprojekt så ställer det höga krav på flexibilitet. Något som mer eller mindre kräver ett agilt arbetssätt. Därav valet av Scrum som arbetsmetodik.

Hur har du tagit dig till den position du har i yrkeslivet just nu?:

Efter universitetet började jag arbeta som förvaltningsansvarig för ett antal applikationer inom säljområdet på Toyota. När hela IT-avdelningen jag arbetade på outsourcades så hamnade jag som konsult på CGI. Där fick jag ta ett större ansvar som processansvarig gentemot kunden. Efter ett tag kände jag att det var dags att testa något nytt så när frågan dök upp så valde jag byta till ett mindre konsultbolag.

Har du några råd till framtida och blivande Systemvetare som vill ha ditt yrke?:

Våga testa arbetsuppgifter och utmaningar utanför era bekvämlighetszoner. Som ny i arbetslivet kan det känns läskigt att ta sig an saker man inte gjort förut men det är i sådana situationer man lär sig saker. När man kommer in som nyexaminerad på en arbetsplats så har man också fördelen att man tillåts ställa alla de ”korkade” frågorna så passa på att fråga ut de mer erfarna kollegorna om allt ni kan komma på. Var också noga med att visa tacksamhet om ni får hjälp av en kollega. Det gör chansen större att man får hjälp nästa gång man behöver det.

Tre snabba - Jag gillar mitt jobb för att:

1. Man ställs inför nya utmaningar varje dag.

2. Man får möjligheten att interagera och samarbeta med människor på ett givande sätt.

3. Det agila och flexibla arbetssättet gör att man direkt ser resultat och verkan av sina beslut.


Martin Rostock

4 mars, 2016

12784417_10153934721823704_285661186_nNamn: Martin Rostock

Ålder: 25

Födelseort och uppväxt: Rönninge, Stockholm.

Studerade systemvetenskap (mellan vilka år): 2011-2014

Varför systemvetenskap: (tidigare intresse, nytt och spännande, lovande utbildning etc):

Alltid varit intresserad av IT-området. Sökte först till civ.ing samt hög.ing, inriktning IT/Data, men valde bort pga. ointresse för matematik och fysik. Systemvetenskap verkade vara en bra mix av olika ämnen samt mindre matematik så lotten föll på det.

Inriktning på kandidatprogrammet i Systemvetenskap (projekt, utveckling, management): Management.

Varför denna inriktning?

Intressanta kurser som matchade den profil jag ville gå emot.

Engagemang under Studietiden (SAKS, SM etc):

SM 12/13 samt SAKS 13/14. Jobbade även deltid som studentmarknadsförare för Jusek.

Vidare utbildning efter kandidatexamen (magister/master-nivå)? Nej.

Vad har du haft mest nytta av från utbildningen och varför?

Jag skulle säga att det är de analytiska tänket som man byggt upp. Att kunna analysera, strukturera, och dra slutsatser från information. Enligt min åsikt fick man träna på detta, i olika former, under flertalet kurser under utbildningen vilket definitivt varit mig till nytta i yrkeslivet. Att lära sig att tänka källkritiskt har även det kommit tillhands.

Finns det någon kurs, event osv du önskat att du gått på, gjort mer av? (företagsbesök, lunchföreläsningar, kravaller etc).

Såhär i efterhand hade det säkerligen varit roligt att gå på lite fler lunchföreläsningar. Sen har man alltid gråtit en skvätt över missade kravaller. En missad tenta kan man alltid skriva om, en missad kravall går inte att ta igen.

Vart jobbar du just nu och vilken position har du?

Jag jobbar som konsult på Capgemini med inriktning projektledning. Ingår i företagets Graduate Program så antar att trainee är det bäst lämpade ordet för position.

Hur fick du jobbet?

Jag fick det efter att ha besökt LINK arbetsmarknadsmässa. Innan evenemanget hade jag anmält mitt CV för ”kontaktsamtal” och fick där träffa min första chef. Samtalet gick väldigt bra och jag blev erbjuden jobb direkt på plats.

Vad innebär det och vilka arbetsuppgifter har du?

I mitt nuvarande projekt är jag operativ projektledare för ett stort förvaltnings- och utvecklingsåtagande, där mitt huvudfokus ligger i release management samt change management. Kort sammanfattat innebär detta att jag, från ax till limpa, ansvarar för leverans ut mot kund enligt överenskommet scope samt utsatt tidsplan. Förutom detta innefattar även rollen incidenthantering, verksamhetsutveckling, resursplanering, budgeting, sälj etc.

Hur har du tagit dig till den position du har i yrkeslivet just nu (beskriv kortfattat ex: tidigare meriter du tror bidragit, karaktärsdrag)?

I mitt fall handlar det om att jag visat framfötterna och ett stort intresse för att vilja utvecklas och lära. Enligt min åsikt handlar konsultrollen mycket om att våga ta för sig och inte vara rädd för att säga ja till sånt som du ännu inte kanske behärskar. Det absolut bästa sättet och snabbaste sättet att lära sig är att bli utkastad på okänd mark. När jag kom in i mitt projekt första gången fick jag direkt ett stort ansvar från min projektledare vilket gjorde att jag ”tvingades” gå utanför min comfort zone. Såhär i efterhand, även om det till en början var mycket kämpigt till och från, så är det absolut det bästa som kunde ha hänt. Så mycket som jag lärt mig på snart ett år går knappt att beskriva, en känsla som är otroligt härlig såhär i efterhand.

Har du några råd till framtida och blivande Systemvetare som vill ha ditt yrke?

Listan kan göras lång men repeterar mycket av ovanstående; våga ta för er, visa att ni är framåt och vill utvecklas, säg inte nej till utmaningar även om det kan verka överväldigande, lyssna och lär, håll ut under jobbiga och sega perioder. Sunt förnuft och en positiv inställning är mycket viktigt!

Tre snabba - Jag gillar mitt jobb för att:

 1. Jag fått lära mig extremt mycket på kort tid samt fått ett stort förtroende och mycket stort ansvar.
 2. Konsultlivet är en mycket bra grund och skola, oavsett framtida karriärsval.
 3. Många trevliga och härliga kollegor.


Peter Bernhardsson

15 december, 2015

Peter_Bernhardsson

Namn: Peter Bernhardsson

Ålder: 28 år

Födelseort och uppväxt: Fåker (ja, ni läste rätt. F-Å-K-E-R). Det är en liten by fyra mil utanför Östersund i Jämtland.

Studerade systemvetenskap (mellan vilka år): 2010-2013

Varför systemvetenskap: (tidigare intresse, nytt och spännande, lovande utbildning etc): Jag var länge en vilsen själ som inte visste vad jag skulle bli när jag blev stor, men mitt stora intresse har sedan barnsben varit TV-spel och datorer. Helst hade jag velat bli e-sportsproffs, men Systemvetenskap kändes som en säkrare väg att gå, då det verkade ge en bra inblick i både organisationsstrukturer, metoder och utveckling samt leda till jobb med bra pröjs efter utbildningen.

Inriktning på kandidatprogrammet i Systemvetenskap (projekt, utveckling, management): Jag läste med projekt-inriktning.

Varför denna inriktning: Jag läste management från början men bytte senare till projekt för att få en hel termins praktik, dels för att jag var ganska skoltrött men också för att praktiken var ett ypperligt tillfälle att få en fot in i branschen.

Engagemang under Studietiden (SAKS, SM etc): Jag var med i både SAKS och SM 11/12. I SAKS satt jag som vice ordförande samt som informations- och webbansvarig. Det innebar att jag bland annat ansvarade för innehållet på saksaren.se och skötte kommunikationen via Facebook och mail och var i många fall den första kontakten företag fick när dem kontaktade SAKS. I SM 11/12 satt jag som informations och webbansvarig vilket var ungefär samma roll, det var jag som skötte utskick och ansökningarna inför SM 12/13, skötte SMs sociala medier och blev indragen att designa märke och biljett för NolleKravaletten det året. Jag tror det är viktigt att att engagera sig utanför studierna med exempelvis styrelsen eller mästeriet då det hjälper en att komma i kontakt med andra program och det gör att du naturligt bygger upp ett kontaktnät som senare kan hjälpa dig när du söker jobb. Sen är det också sjukt roligt och många av dem som jag var SM tillsammans med är fortfarande mina närmaste vänner idag + att det är enklare att lära känna årgångarna både innan och efter då det är mycket aktiveter (fest) ihop.

Vidare utbildning efter kandidatexamen (magister/master-nivå)? Ingen vidareutbildning. Jag har aldrig varit något läshuvud utan tror på att lära sig via praktisk erfarenhet, något som har fungerat bra för mig.

Vad har du haft mest nytta av från utbildningen och varför? För min del var det praktiken som var det allra nyttigaste. Att få chansen att arbeta hos ett stort IT-företag innan du på papperet är klar för det, är otroligt värdefullt då du får en insikt i att allting kanske inte fungerar som skolboken säger. Det finns en enorm diskrepans i vad teorin anser att du ska göra mot hur det faktiskt fungerar ute i yrkeslivet. Det är bra att få det uppvaknandet innan det är dags för att skriva uppsats och framför allt innan det är dags att söka ditt första riktiga jobb. Jag gjorde praktik hos INFOR i Mjärdevi, världens tredje största affärssystemsföretag och världens största privatägda IT-bolag. Där jobbade jag med att göra en handlingsbarhetsanalys (Goldkuhl for life) av ett internt verktyg som dem behövde förbättra. Jag satt där under höstterminen i 3:an och det mynnade ut i en rapport som dem sedan använde sig av för att bygga om programmet.

Finns det någon kurs, event osv du önskat att du gått på, gjort mer av? (företagsbesök, lunchföreläsningar, kravaller etc) Inte egentligen. Jag gjorde mina beslut baserat på informationen jag hade tillgänglig där och då och ansåg att det var rätt (projektledarfloskel). Att blicka tillbaka och ångra sig över något tjänar sällan något till. Det är bättre att blicka framåt och fokusera på vad du kan göra bättre imorgon. DOCK är jag förjävla arg att jag sket i att gå på UK 2011 på grund av nån jävla omtenta som jag ändå inte klarade. Helvete.

Var jobbar du just nu och vilken position har du? Idag jobbar jag på INFOR där jag gjorde praktik, jag jobbar som Business Analyst där.

Hur fick du jobbet? Jag sökte tjänsten via Academic Work. Då jag tidigare hade sommarjobbat via dem samt blivit rekryterat till mitt första jobb efter skolan hade dem en god bild av mig och skickade mig vidare i processen. Efter intervjun på INFOR fick jag kontakt med min gamla handledare från praktiken som rekommenderade mig till min nuvarande chef.

Vad innebär det och vilka arbetsuppgifter har du? Som Business Analyst på INFOR gör jag mer eller mindre allting som en utvecklare inte gör. Det kan handla om att skriva kravspecifikationer, hjälpa till vid testningen, felsöka problem som konsulterna rapporterar in, extrknäcka som Scrum Master i den agila satsningen osv. Det innebär mycket variation och jag får ofta lära mig nya saker.

Hur har du tagit dig till den position du har i yrkeslivet just nu (beskriv kortfattat ex: tidigare meriter du tror bidragit, karaktärsdrag)? Jag började på SEB direkt efter skolan. Jag gick deras traineeprogram för IT-studenter kallat ”IT Young Professional Program”. Där jobbade jag som Agil Coach och fick lära mig väldigt mycket väldigt snabbt. Jag har alltid gillat att lära mig nya saker och lära känna nya människor, att vara vetgirig och vara duktig med människor skulle jag säga är mina två starkaste sidor. Jag har också jobbat mycket inom kundservice vilket lärt mig förstå problem från kundens perspektiv vilket är nödvändigt när IT-utvecklingen rör sig mer och mer mot att vara kundnära.

Har du några råd till framtida och blivande Systemvetare som vill ha ditt yrke? Det är alltid bra att ha en teknisk grund att stå på. Även om jag inte programmerar till vardags har jag mycket nytta av att kunna läsa och förstå hur koden fungerar. Det hjälper också till då det går att prata med utvecklarna på deras språk och sedan kunna översätta det åt affärssidan. Så lägg lite extra energi på utvecklingskurserna. Visst, du kommer aldrig bli lika bra som den där killen eller tjejen som kodat sen han/hon var 7 år gammal och tycker att ”jquery är för noobs” men du vet i alla vad vad jquery gör och hur det används vilket i många fall räcker långt.

Tre snabba - Jag gillar mitt jobb för att:

 1. Det är varierande och stimulerande
 2. Det finns inga begränsningar i vad du får och inte får göra, att gå utanför boxen uppmuntras
 3. Flexibla arbetstider och jobba hemma: När skolan är slut märker man snabbt att det kanske inte var så dumt att börja 10 och gå hem vid 14 vissa dagar eller kunna kröka på en tisdag för att man ”fick feeling vid tretiden”, men i arbetslivet ser det annorlunda ut. Då är det skönt att kunna jobba hemma eller gå nån timme tidigare ibland, frihet under ansvar.


Martin Brate

19 november, 2015

brate

Namn: Martin Brate

Ålder: 24 år

Födelseort och uppväxt: Stockholm/Strängnäs

Studerade systemvetenskap: 2010-2014 (Ledig ett år HT12-VT13)

Varför systemvetenskap: Anledningen till att jag valde just Systemvetenskap var den bredd på utbildningen som erbjöds. Det finns möjlighet att studera kurser i ett spektra som sträcker sig från relativt grundläggande aspekter av IT till mer djupgående tekniska delar som programmering, databashantering och systemarkitektur. Jag fann även ett intresse i möjligheten att välja kurser som berör ekonomi och management. Allt detta tillsammans innebär generellt sätt; Du lär dig litegrann om väldigt mycket. Något som du har stor nytta av när arbetlivet knackar på dörren.
En annan aspekt som lockade mig är att utbildningen sträcker sig över tre år, detta ger ett försprång mot andra utbildningar inom IT som ofta sträcker sig över en period på fem år. Man kommer ut tidigt på arbetsmarknaden vilket ger möjligheten att snabbt få använda de teoretiska delarna praktiskt. Erfarenhet slår teori på fingrarna alla dagar i veckan, enligt mig.
Intresset för IT kommer nog i grunden från en del datorspelande. Men detta intresse eldas kraftigt på av den envisa IT-ineffektivitet som råder i dagens samhälle. Går saker att effektivisera med hjälpa av enkla IT-system så har jag generellt sätt jäkligt svårt att förstå varför man inte gör det. Utbildning har indirekt gett mig möjligheten att faktiskt göra något åt detta.

Inriktning på kandidatprogrammet i Systemvetenskap: Inför det tredje året av utbildningen valde jag inriktningen IT & Management. Detta gav mig möjlighet att bredda mina kunskaper inom ämnen som egentligen inte bara berör IT utan snarare hur organisationer fungerar i sin helhet. Ett perspektiv som ger förståelse för varför IT krävs och vad syftet är med att genomföra IT-projekt. Kort sagt kan man säga att det har hjälpt mig att vidga vyn för hur IT och verksamhet kopplas samman inom organisationer.

Varför denna inriktning: Personligen ligger mitt intresse i att fungera som en länk mellan utvecklare, leverans och kund, något som IT & Management inriktningen gav mig fördjupad kunskap inom.

Engagemang under Studietiden: Jag var delaktig i en hel del olika engagemang under min studietid. Att engagera sig i aktiviteter som låg utanför studierna gav mig, förutom hopp om livet, något att se fram emot som substitut för tentaplugg och den ständiga köttbulle-makaroner-lådan med alldeles för mycket ketchup.
Jag satt med i SM11/12 som ekonomiansvarig. Det innebar indirekt att jag även satt med i styrelsen. Att vara med i SM gav mig en hel del, förutom sjuk tolerans för alkohol. Framför allt tycker jag att det gav mig sociala aspekter och inte minst hjälpte det mig att skapa ett stort socialt nätverk. Något som du alltid har stor nytta av i livet, inte bara under studietiden utan även när du ger dig ut i arbetslivet. Jag satt även med som Sponsoransvarig för LINK-dagarna 2014, under mitt tredje år. Detta gav mig möjligheten att komma ut och få träffa många olika företag, en erfarenhet som jag har nytta av än idag. Det handlade om att vara kreativ och komma på roliga metoder för att dra in sponsring för olika delar av projektet. Men framför allt handlade det om att kunna släppa sociala spärrar och jag fick chansen att lära mig tacka sociala utmaningar.

Vidare utbildning efter kandidatexamen? Jag valde att inte studera vidare efter min Kandidatexamen, framför allt eftersom jag blev erbjuden arbete men även eftersom jag personlig tror på erfarenhet framför teori.
Vad har du haft mest nytta av från utbildningen och varför? Det jag tagit med mig är framför allt den breda kunskapen som utbildningen erbjuder samt alla de sociala delarna som universitetstiden erbjudit.

Finns det någon kurs, event osv du önskat att du gått på, gjort mer av? Jag grämer mig ibland för att jag inte gick på fler företagsbesök och lunchföreläsningar, det är något som tar väldigt lite av din tid men oftast ger mycket tillbaka. Att dessutom få möjligheten att visa upp ansiktet för framtida arbetsgivare är alltid bra. När det kommer till kravaller så har jag inte missat så många, så det är väll mitt bästa tips; Njut av att kunna festa på en torsdag, det blir lite svårare sen när du väl börjat jobba.

Var jobbar du just nu och vilken position har du? Idag är jag anställd som IT-projektledare på Softronic, jag har arbetet i denna roll sedan augusti 2014.

Hur fick du jobbet? Jag ansökte för en tjänst som utvecklare men eftersom jag inte kan programmera så blev det problematiskt. Men jag hade lite tur, ett litet tag senare sökte de en juniorprojektledare (inofficiellt), då låg mitt CV längst upp i högen så det var bara tacka och boka för erbjudandet. På den vägen var det!
Vad kan man lära sig av det? Skjut på allt som rör sig, har man tur träffar man något utan att veta om det.

Vad innebär det och vilka arbetsuppgifter har du? Som projektledare fungerar jag primärt som länken mellan utvecklare, kund och chef. Jag ser till så att utvecklarna alltid vet vad de ska göra och har goda förutsättningar att göra det. Jag ser till så att kunden alltid är nöjd och vet vad som händer i projektet. Jag ser även till att chefen har full koll på vad som händer rent allmänt i mina projekt.
Förutom de kommunikativa delarna handlar mitt arbete mycket om att skapa projektplaner, kravspecifikationer, systemspecifikationer, estimat och tidsplaner. Sen är det väldigt viktigt att man ser till så dessa efterföljs till bästa förmåga, annars finns det ju inget syfte med att skriva dem.
Sen arbetar jag även en hel del med att skapa flödesdiagram, mockup’s och liknande grafiskt-förklarande aspekter för att kunna delge kunden hur vi som leverantör tänker i olika projekt.
Hur har du tagit dig till den position du har i yrkeslivet just nu? Tidigare meriter är självklart viktigt men det handlar oftast om att arbetsgivaren vill anställa en person som de ser potential i. Alltså spelar det i min mening större roll hur du är som person än om du kan tjugo-elva decimaler på pi.
För mig har det generellt sätt handlat om att bidra med ett stort engagemang, ett sjukt driv och en hel del mjuka varma kramar och skratt. Alla gillar glada människor, dom som inte gör det vill du ändå inte jobba med. Inget i livet kommer gratis så se till att kämpa lite också.

Har du några råd till framtida och blivande Systemvetare som vill ha ditt yrke? Snappa upp så mycket ni kan från kurserna, men glöm inte bort att gå på kravall och bygga sociala nätverk. I rollen som projektledare är det väldigt viktigt att klara av det sociala, det är något som återkommer i nästan alla delar av mitt arbete.
Annars; Sök massvis med jobb, chansen att få anställning ökar för varje skickat ansökningsmail. När det kommer till att gå på arbetsintervjuer; Skäms inte, gå på intervjun och kör ditt eget race. Ingen minns en fegis.

Tre snabba - Jag gillar mitt jobb för att:

 1. Jag får vara med från början till slut i projekt och kan se nyttan av det vi skapar.
 2. Jag har möjlighet att i högsta grad påverka vad vi levererar mot kund.
 3. Jag får mer i lön än vad jag fick från CSN.