Alumniporträtt

Alexander Sturehed

sture-alumnNamn: Alexander Sturehed

Ålder: 30

Studerade systemvetenskap: 2011-2014

Varför systemvetenskap?

 Jag har alltid haft ett stort teknikintresse och visste att jag ville arbeta med organisations- och verksamhetsutveckling och därför letade jag efter utbildningar där jag kunde kombinera dessa intressen.  Efter tips från en kompis med liknande profil som hade läst systemvetenskap med management-inriktning valde jag samma spår.

Varför valde du denna inriktning?

För att bygga upp en bra grundläggande teknisk förståelse och samtidigt fördjupa mig inom lednings- och styrningsfrågor.  

Engagemang under Studietiden? Ja, jag var med i SM 12/13

Vidare utbildning efter kandidatexamen?

Nej, det blev aldrig aktuellt då jag fick ett bra första jobb som Graduate/Trainee där jag fick kombinera kunduppdrag med bra interna utbildningar

Vad har du haft mest nytta av från utbildningen och varför?

En bra grundläggande teknisk förståelse som jag har haft nytta av i samtliga av mina kunduppdrag.  I övrigt måste jag nog lyfta fram min praktikperiod under det tredje året som gav mig en bra erfarenheter kring projektstyrning och även bra referenser.

Finns det någon kurs eller evenemang som du önskat att du gått på men inte gjorde?

Jag tycker att vi hann med tillräckligt många kravaller som festerister. Sen tycker jag generellt att man bör gå på så många företagsbesök, lunchföreläsningar och arbetsmarknadsdagar som möjligt för att skapa bra kontakter hos attraktiva arbetsgivare.

Var jobbar du just nu och vilken position har du?

Jag jobbar som Managementkonsult på Centigo där jag primärt fokuserar på att hjälpa våra kunder inom finanssektorn med frågor som rör deras operativa modeller (organisation, styrning, roller, ansvar, processer, rutiner, mätning och uppföljning)

Hur fick du jobbet?

Jag var intresserad av Centigo då jag visste att de var väldigt duktiga inom det område jag ville utvecklas inom så jag bokade in en lunch med ansvarig Partner för det affärsområde jag ville tillhöra. Sedan blev jag erbjuden jobb efter några intervjuer och case. Mitt första jobb efter examen var på Capgemini och där blev jag erbjuden tjänsten på Link arbetsmarknadsdagar under mitt tredje studieår.

Vad innebär det och vilka arbetsuppgifter har du?

Just nu leder jag ett projekt hos en av våra finanskunder där vi ska effektivisera företagets processer för boksluts- och myndighetsrapportering. I tidigare projekt har jag bland annat hjälpt kunder med framtagandet av nya operativa modeller samt drivit ett delprojekt i ett stort IT-transformationsprogram.

Hur har du tagit dig till den position du har i yrkeslivet just nu?

Genom att vara framåtlutad och få saker att hända, nyfiken med en vilja att lära mig nya saker, kommunikativ och duktig på att acklimatisera mig och skapa förtroende i olika miljöer.

Har du några råd till framtida systemvetare som vill ha ditt yrke?

Om du vill bli konsult är mitt bästa tips att först bygga en bred kompetensbas att stå på för att sedan hitta det område som du vill utveckla din spetskompetens inom. Ha sedan som ambition att bli främst inom det området och se sedan till att bygga och vårda ditt varumärke utifrån det.

Jag skulle även starkt rekommendera att hitta ett företag där du får omge dig av personer som är riktigt duktiga inom det område du vill utvecklas inom och se till att du får en mentor inom det området som kan coacha dig rätt i din personliga utveckling.

Tre snabba om ditt yrke:

  1. Jag träffar mycket människor och bygger ett stort nätverk
  2. Jag får ta mycket eget ansvar, både internt på konsultbolaget och i de projekt jag driver ute hos kund
  3. Det är väldigt varierande i och med att jag får komma ut till nya kunder och lära mig nya affärsmodeller i olika sektorer och branscher