Alumniporträtt

Ann-Sofie Englund

Namn: Ann-Sofie Englund

Studerade systemvetenskap: 2010/2013

Inriktning på kandidatprogrammet i systemvetenskap?

Jag fick praktik på IFS i Linköping och var där under hela höstterminen sista året. Jag valde då inriktningen IT-projekt eftersom det var den inriktningen där jag kunde ha praktik på heltid en termin. Jag och en till student från SVP var med i ett projekt där vi undersökte hjälpdokumentationen till IFS affärssystem, IFS Applications.

Engagemang under studietiden?

Jag var väldigt engagerad under min studietid. Jag var phesterichef i Saksmästeriet under mitt andra år och ordförande i SAKS under tredje året. Det har varit otroligt roligt att ha varit sektionsaktiv även om det krävdes mycket arbete. Jag är väldigt glad för att ha kunnat påverka och sett att det gett resultat. Förutom att ha träffat många nya vänner och fått nya erfarenheter bär jag även med mig roliga minnen för livet från dessa år.

Vidare utbildning efter kandidatexamen?

Nej.

Vad har du haft mest nytta av från utbildningen och varför?

Utbildningen har gett en bred grund som känns väldigt trygg att falla tillbaka på. Väl ute i arbetslivet upptäcker jag att jag kan och har lärt mig mer än vad jag tror. Saker och ting börjar falla på plats och vissa saker som inte kändes så relevanta under utbildningen, har jag haft nytta av i arbetslivet.

Var jobbar du just nu och vilken position har du?

Jag arbetar som IT-konsult på ForeFront Consulting Group och går deras tvååriga traineeprogram.

Vad innebär det och vilka arbetsuppgifter har du?

Som trainee får jag både praktisk och teoretisk utbildning. Jag får uppdrag ute hos kunder men även vidareutbildning inom olika områden. Uppgifterna varierar för olika uppdrag, men främst är det inom systemutveckling.

Hur har du tagit dig till den position du har i yrkeslivet just nu?

Jag visste inte riktigt vad jag ville bli när jag blev ”stor” vilket resultat i att jag har provat på olika yrken. Jag har arbetat inom detaljvaruhandeln, träning och hälsa, restaurang- och telekombranschen. Jag fann en gemensam nämnare inom alla yrken jag haft, nämligen IT-system, vilket ledde mig till systemvetenskap. Ja, och på den vägen är det… Nu har jag har tagit examen och under våren sista året sökte jag mig till ForeFront. Företaget verkade intressant och gav ett riktigt bra intryck. Jag trivs riktigt bra och är väldigt nöjd både med var och vad jag arbetar med idag!

Har du några råd till framtida och blivande systemvetare som vill ha ditt yrke?

Jag kände stor press på mig för att jag ska kunna ”allt” när jag skulle ut i arbetslivet. Det jag har insett är att företagen vet om att du är nyutexaminerad och ställer inte samma krav som på en person som arbetat inom branschen i flera år. Mitt tips är att var intresserad och visa framfötterna, för du kan mer än vad du tror! Ideellt arbete och engagemang utanför studier, exempelvis sektionsaktiv, väger tungt vid urvalet av personer till ett arbete. Det finns många olika yrken inom denna bransch, sök dig till det du tycker är kul och intressant. Arbetet blir så mycket roligare!

Tre snabba om ditt yrke:

  1. Jag utvecklas hela tiden
  2. Det är roliga och varierande uppgifter
  3. Trevliga, erfarna och roliga kollegor

Sist vill jag avsluta med ett citat:

“Förvaltning ska ju ses som ett smörgåsbord, som man måste titta på först, så man kan välja det godaste bitarna. Kanske ska man inte bara äta det kallskurna köttet eller laxen…  Sen kan det ju kanske vara en rostig cykel där någonstans som inte alls passar in, och det vill man ju inte ha.”