Alumniporträtt

Emma Nero

EmneroNamn: Emma Nero

Ålder: 24 år

Studerade systemvetenskap:
2013-2016

Varför systemvetenskap? Under gymnasietiden var det 1 val som stod klart och det var att jag skulle studera vidare direkt efter studenten 2013. Anledningen var att jag kände att jag fortfarande hade god energi och vilja att fortsätta lära, läsa, utmana och utveckla mig själv. Jag gick till en syokonsulent för att diskutera vilka möjligheter som fanns eftersom jag inte hade en aning om vilket område jag ville studera inom. Jag förklarade mycket tydligt att jag gillar problemlösningar och att det ger mig ett slags rus. Jag menar att uppgifterna jag tar mig an, måste kännas som ett problem och att det finns ett syfte med att lösa problemet. Under denna resa kommer jag vilja möta människor, verktyg och annat spännande för att komma fram till lösningar. Syokonsulenten presenterade då systemvetenskap som en utbildning som skulle passa mig – ett gränsland mellan organisation, teknik och människa. Jag hade då inte så mycket kunskap inom de områdena men visste att de är högaktuella ämnen som ständigt utvecklas och förändras. Jag bestämde mig då att jag genast ville påbörja den resan.

Varför Linköping? Jag är en tjej som kommer nerifrån landet, från en stad i Skåne som heter Kristianstad. Det är många som frågar mig varför jag valde att studera systemvetenskap i just Linköping. Systemvetenskap finns ju i Sverige på många orter. Jo, jag valde Linköping för jag hörde att de tar hand om och älskar sina studenter. Det visade sig vara det bästa valet jag gjort i livet. Jag flyttade till en helt ny stad och kände inte en själ. Jag gick på uppropet och var otroligt nervös men sedan den dagen har jag fått den bästa utbildningen i livet och vänner för resten av livet.

Inriktning på kandidatprogrammet i Systemvetenskap?
Projekt.

Varför valde du denna inriktning?
Denna inriktning gav mig möjligheten att få genomföra praktik. Jag var väldigt nyfiken på hur jag kunde använda det vi studerat, så jag tog kontakt med Saab i Linköping. Där fick jag analysera ett projekts agila arbetssätt och ett verktyg de använde sig av för att kommunicera och delegera arbetsuppgifter.

Engagemang under studietiden?
SM – Under tiden som en av deltagarna i SM fick jag prova på att arbeta som ett team för att nå våra uppsatta mål. Att exempelvis anordna Nolle-P, perioden där vi som nya får träffa alla som valt att studera systemvetenskapliga programmet.

Vidareutbildning efter kandidatexamen?
Nej – gick graduate program på Capgemini i Stockholm i 1,5 år.

Vad har du haft mest nytta av från utbildningen och varför?
Det bästa med utbildningen var att den var så bred, alltifrån projektledning till programmering, vilket innebär att jag fick kunskap inom många områden men framförallt lärde jag mig att, du är aldrig ensam, tro på dig själv och våga. Att ha detta tankesätt med sig från utbildningen har gjort att jag tar mig fram i de flesta uppgifter jag tar mig an idag. Jag har så mycket trygghet i ryggsäcken så om jag ställs inför en utmaning på mitt jobb idag, tar jag fram ryggsäcken för där finns mycket bra lärdomar och kunskap från utbildningstiden som ger mig trygghet och ro i dessa stunder.

Finns det någon kurs eller evenemang du önskat att du gått på men inte gjorde?
Jag hade önskat att det fanns mer om människans olika personlighetstyper- röd, grön, gul och blå. Idag möter jag mycket olika människor i diverse roller och alla är vi mycket olika. Hur sätter vi ihop det bästa teamet utifrån det här?

Jag hade också önskat att där fanns mer om hur vi hanterar stress. Det finns många olika typer av stress – att ha för mycket att göra, att ha för lite att göra, att leverera som ny på jobbet, att bemöta nya kollegor, balans mellan arbetslivet och privatlivet. Reagerar killar och tjejer olika på stress? Finns det något sätt vi kan träna detta? Hur viktigt är det att vi pratar om detta? Mindfulness? Yoga?

Var jobbar du just nu och vilken position har du?
Jag jobbar på Atea i Kristianstad som projektledare.

Hur fick du jobbet?
Jag blev rekommenderad till Atea av en kompis.

Vad innebär det och vilka arbetsuppgifter har du?
Min roll är väldigt bred och anpassas mycket efter kundernas behov. Huvudsakliga uppgifter är att planera, leda och styra projektarbetet, samordna, informera, stötta projektdeltagare, följa upp ekonomi, tids-, leverans-, och resursplaner för projekten. Vi är ett företag som brinner för att bygga Sverige med IT, medarbetare som tar personligt ansvar och sätter laget före jaget.

Hur har du tagit dig till den position du har i yrkeslivet just nu?
Jag vågar utmana och tro på mig själv.

Har du några råd till framtida Systemvetare som vill ha ditt yrke?
Inget är omöjligt om du har viljan.

Tre snabba om ditt yrke:
1. Möjligheten till ständig utveckling
2. Utmanande
3. Varierande