Alumniporträtt

Gustaf Andersson

13227927_1375349652482211_982642652_n

Namn: Gustaf Andersson

Ålder: 28 år

Studerade systemvetenskap: 2009-2012

Varför systemvetenskap?

Efter gymnasiet arbetade jag ett par år med att skriva teknisk dokumentation. Under den perioden fick jag också möjligheten att hjälpa till i ett it-projekt. Det var främst enklare uppgifter som exempelvis manuell migrering av användare men jag gillade arbetssättet och kände att systemvetenskap var en tillräckligt bred utbildning för att ge mig flera karriärmöjligheter eftersom jag fortfarande inte var helt säker på vad jag ville jobba med efter utbildningen.

Inriktning på kandidatprogrammet i Systemvetenskap?

Management

Varför denna inriktning?

Utveckling kändes uteslutet då jag aldrig sysslat med det tidigare och egentligen inte hade något större intresse av det. I övrigt lockade det mer att läsa inriktningskurser än att gå på praktik i årskurs tre så därför kändes management som det naturliga valet.

Engagemang under Studietiden?

Jag var Info & webbansvarig i SM.

Vidare utbildning efter kandidatexamen?

Efter tredje året studerade jag en extra termin i Sydkorea utanför programmet.
Det räknades egentligen inte in i utbildningen men var något som jag kände att jag ville göra.

Vad har du haft mest nytta av från utbildningen och varför?

Den största nyttan jag haft av utbildningen är att bredden på kursutbudet gjorde att man fick en känsla för vilka moment inom IT man ville jobba med och vilka som inte lockade lika mycket. Specialiserad inom ett område upplever jag själv att man blir först när man arbetar med det så det är sådant man lär sig när man väl kommer ut i arbetslivet.
En annan, lite bortglömd nytta är alla kontakter man knyter under utbildningen. Det gör att man redan när man är klar med utbildningen har ingångar för framtida jobb.

Finns det någon kurs eller evenemang du önskat att du gått på men inte gjorde?

Jag tycker nog att jag fick ut vad jag ville av min tid på systemvetenskap. Visst hade man kunnat lägga lite mer tid på studier och mindre på aktiviteter vid sidan om. Samtidigt är allt runtomkring sådant man tar med som positiva minnen efteråt så allt som allt känner jag inte att jag skulle vilja gjort något annorlunda.

Var jobbar du just nu och vilken position har du?

Jag arbetar som konsult inom projekt- och förvaltningsledning

Hur fick du jobbet?

En kompis som också läste på systemvetenskap i Linköping samtidigt som jag gjorde tipsade mig om att konsultbolaget han arbetade på var intresserade av att nyanställa någon med min profil

Vad innebär det och vilka arbetsuppgifter har du?

Inom mitt nuvarande uppdrag innebär det att jag arbetar i en kombinerad roll som projektledare/förvaltningsledare och Scrum Master för ett mindre utvecklingsteam. Då teamet skall sköta både förvaltning och nyutvecklingsprojekt så ställer det höga krav på flexibilitet. Något som mer eller mindre kräver ett agilt arbetssätt. Därav valet av Scrum som arbetsmetodik.

Hur har du tagit dig till den position du har i yrkeslivet just nu?

Efter universitetet började jag arbeta som förvaltningsansvarig för ett antal applikationer inom säljområdet på Toyota. När hela IT-avdelningen jag arbetade på outsourcades så hamnade jag som konsult på CGI. Där fick jag ta ett större ansvar som processansvarig gentemot kunden. Efter ett tag kände jag att det var dags att testa något nytt så när frågan dök upp så valde jag byta till ett mindre konsultbolag.

Har du några råd till framtida och blivande systemvetare som vill ha ditt yrke?

Våga testa arbetsuppgifter och utmaningar utanför era bekvämlighetszoner. Som ny i arbetslivet kan det känns läskigt att ta sig an saker man inte gjort förut men det är i sådana situationer man lär sig saker. När man kommer in som nyexaminerad på en arbetsplats så har man också fördelen att man tillåts ställa alla de ”korkade” frågorna så passa på att fråga ut de mer erfarna kollegorna om allt ni kan komma på. Var också noga med att visa tacksamhet om ni får hjälp av en kollega. Det gör chansen större att man får hjälp nästa gång man behöver det.

 

Tre snabba om ditt yrke:

1. Man ställs inför nya utmaningar varje dag.

2. Man får möjligheten att interagera och samarbeta med människor på ett givande sätt.

3. Det agila och flexibla arbetssättet gör att man direkt ser resultat och verkan av sina beslut.