Alumniporträtt

Jasmin Feratovic

jasmin

Namn: Jasmin Feratovic

Arbete: Project Manager, IFS Scandinavia

Utbildning: Systemvetenskap, inriktning IT-Management

Examen: 2016

Jag arbetar på IFS Scandinavia. IFS är ett produkt och konsultbolag som både utvecklar och säljer sina produkter. Företaget är en världsledande affärssystems leverantör och finns i många länder runt om i världen. I Sverige finns det kontor i Stockholm, Göteborg och Linköping. Linköping är huvudkontoret, där jobbade jag i ett år innan jag flyttade till Stockholm.

Under min tid på IFS har man utbildats inom affärssystemet IFS Application och kastats in i olika sorters utmaningar som man bemöter som konsult och projektledare. Jag började i IFS Young Professional Program där man fick lära sig grunderna i systemet under ett utbildningsprogram i Sri Lanka vilket var en fantastisk upplevelse.

Hur ser en arbetsvecka ut och hur ser min roll ut?

Mina arbetsveckor har stora variationer. Då jag arbetar med kunder så reser jag en hel del, men annars sitter jag mycket på kontoret och arbetar med mina virtuella team där mina kollegor kan sitta i Sri Lanka, Australien eller Oslo.

DSC03027

Bild från när gruppen Young Professionals är på introduktion nere i Sri Lanka

Jag arbetar med många kunder främst inom tillverkningsindustrin och energisektorn här i Skandinavien och det kan handla om att exekvera mindre operativa D2D projekt till större uppgraderingsprojekt. Jag är även projektledare för ett globalt projekt inom mobilitet där vi använder oss utav resurser och kompetens från våra partnerbolag, i detta fall Accenture.

Mitt huvudansvar som projektledare är att exekvera och leverera det kunden och vi som leverantör har kommit överens om inom omfattning, tid och budget. Vissa veckor arbetar man väldigt mycket och andra veckor sker det mindre på arbetet.

Vad är det bästa med mitt jobb?

Att varje dag inte är lik den andra. Det är stora variationer på arbetsuppgifterna, på kundens lösningar och vilka människor man får arbeta med och utmana i projekt eller olika business case. Jag arbetar med kollegor från hela världen och ibland kan man upptäcka att det finns större kulturskillnader i vissa länder vilket alltid är spännande.

Eftersom att IT är så föränderligt så kan man inte förvänta sig att alltid arbeta med samma system och verktyg då nya releaser släpps och företagen måste hänga med i den konkurrenskraftiga marknaden som vi befinner oss i just nu.

Varför valde jag Systemvetenskap?

Jag chansade när jag valde utbildning och valde utbildningen med bäst arbetsmarknad. Det märkte man också det sista terminen när man sökte jobb!
Utbildningen var ett val jag inte ångrar då man fick en helhets bild på IT, människa och verksamhet vilket också var det jag sökte. Affärssystemkurserna var de jag fastnade för och affärssystem blev mitt val i arbetslivet efter utbildningen.

Under utbildning arbetade jag ganska mycket extra vid sidan av och skulle rekommendera de flesta studenter att göra det. Jag är nästan säker på att arbetsgivarna prioriterar arbeten vid sidan av som bättre meriter än att sikta på topp betyg i allting.

Vad gör jag om 5 år?

Jag kommer vara kvar inom IT-branchen. Idag jobbar jag väldigt mycket operativa frågor inom olika projekt men siktar på att i framtiden arbeta med mer organisatoriska och strategiska frågor. Alla företag förändras hela tiden och det gäller att hänga med och anpassa sig till detta, det gäller även som person.