Alumniporträtt

Marika Wasserman

15910076_1607323129284861_769779110_n

Namn: Marika Wasserman

Ålder: 48 år

Studerade systemvetenskap:

1988-1992 (gick själva utbildningen 88-91, var sen kårordförande ett år innan jag gjorde mitt exjobb)

Varför systemvetenskap?:

Jag tänkte först läsa ”Systemteknik”, efter att ha läst 4-årig teknisk linje med el-teleinriktning på gymnasiet. Men eftersom den visade sig vara en lokal linje som bara fanns hemma i Sundsvall – och jag ville ”ut i världen”  – började jag kika på andra utbildningar, och hittade systemvetenskap som visade sig passa mig perfekt!

Inriktning på kandidatprogrammet i Systemvetenskap?:

Jag minns faktiskt inte riktigt vad det var för inriktningar som fanns ”på den tiden”, tror att det mest bara vara några olika val av kurser man gjorde det tredje och sista året. Jag valde i alla fall att läsa mer ”metod”-kurser minns jag, typ ”problem- och målanalys” etc.

Varför denna inriktning?

Jag gillar verkligen att man kan belysa frågeställningar på ett effektivt sätt med modeller och metoder, och på så sätt hitta smarta lösningar som alla kan förstå och bidra till att realisera. Men använd aldrig ”metod för metodens skull” – modellera aldrig mer än vad som absolut är nödvändigt! Och förstå att olika målgrupper behöver olika saker.. en ledningsgrupp som ska fatta ett strategiskt beslut har helt andra behov än en person som ska testa en ny lösning innan produktionssättning..

15966934_1607323085951532_1622741495_o

Engagemang under Studietiden?

Jag var med i SVL’s (som det hette då) styrelse som festansvarig, vi drog också igång ett festeri då.. det hade inte funnits innan. Sen jobbade jag i Baljanstyret som arbetsledare, var aktiv på nationssidan (främst i Team Sundsvall) – och som slutkläm jobbade jag 1991-92 som ordförande för Studentkåren vid Universitetet i Linköping (SUL då, STuFF idag) Var även med och startade och ledde en studentkör också, Kören Kören.. Så.. rätt mycket engagemang utöver studierna kan man nog säga att det blev ????

Vidare utbildning efter kandidatexamen?

Jag har fortfarande bara en kandidatexamen, men har skaffat mig ett antal ”yrkesrelaterade” utbildningar genom åren. Till exempel är jag six sigma green belt-certifierad samt ISTQB (test)-certifierad. Sedan några år tillbaka är jag även certifierad IT-arkitekt, och tog samtidigt en internationell CITA-F (grundläggande arkitektcertfiering)-certifiering via organisationen IASA (International Association for Software Architects)

Vad har du haft mest nytta av från utbildningen och varför?

Utbildningens bredd, alla praktiska kurser med teamwork, introduktionen till hur olika metoder kan användas för nå resultat.

Finns det någon kurs, event osv du önskat att du gått på, gjort mer av?

Jag borde ha passat på att läsa mer datavetenskap också, det var lite tekniskt tunt på SVL

Var jobbar du just nu och vilken position har du?

Jag jobbar på Fora AB som chefsarkitekt.

Hur fick du jobbet?

Jag började på företaget för 7 år sen i en annan roll, har sedan successivt byggt upp min kunskap och erfarenhet. Detta ledde till att jag för ett år sen fick uppdraget av vår CIO att ta över ansvaret för att driva arkitekturarbetet på företaget.

Vad innebär det och vilka arbetsuppgifter har du?

Jag arbetar dels med att säkra att vi gör rätt val vad gäller utveckling av våra nuvarande IT-lösningar på kort sikt ”här och nu”, men huvudsakligen arbetar jag med att utveckla oss framåt strategiskt med hjälp av smarta tekniska lösningar.

Hur har du tagit dig till den position du har i yrkeslivet just nu?

Jag har haft en mängd olika roller på olika företag inom olika branscher. Jag har också fått möjligheten att jobba utomlands vid ett par tillfällen, bland annat ett halvår i Australien. Det har gjort att jag har byggt upp en bred kompetens som jag har stor nytta av i min nuvarande roll.

Har du några råd till framtida och blivande Systemvetare som vill ha ditt yrke?

Var nyfikna och se möjligheter. Ta alla chanser till att prova olika roller, och lär så länge ni lever ????

Tre snabba om ditt yrke:

  1. Jag får vara med och utveckla företaget
  2. Jag har förmånen att få arbeta tillsammans med kunniga och trevliga kollegor
  3. Jag lär mig nya saker varje dag!