Alumniporträtt

Martin Rostock

12784417_10153934721823704_285661186_nNamn: Martin Rostock

Ålder: 25

Födelseort och uppväxt: Rönninge, Stockholm.

Studerade systemvetenskap: 2011-2014

Varför systemvetenskap?

Alltid varit intresserad av IT-området. Sökte först till civ.ing samt hög.ing, inriktning IT/Data, men valde bort pga. ointresse för matematik och fysik. Systemvetenskap verkade vara en bra mix av olika ämnen samt mindre matematik så lotten föll på det.

Inriktning på kandidatprogrammet?

Management.

Varför denna inriktning?

Intressanta kurser som matchade den profil jag ville gå emot.

Engagemang under studietiden?

SM 12/13 samt SAKS 13/14. Jobbade även deltid som studentmarknadsförare för Jusek.

Vidare utbildning efter kandidatexamen?

Nej.

Vad har du haft mest nytta av från utbildningen och varför?

Jag skulle säga att det är de analytiska tänket som man byggt upp. Att kunna analysera, strukturera, och dra slutsatser från information. Enligt min åsikt fick man träna på detta, i olika former, under flertalet kurser under utbildningen vilket definitivt varit mig till nytta i yrkeslivet. Att lära sig att tänka källkritiskt har även det kommit tillhands.

Finns det någon kurs eller evenemang du önskat att du gått på men inte gjorde?

Såhär i efterhand hade det säkerligen varit roligt att gå på lite fler lunchföreläsningar. Sen har man alltid gråtit en skvätt över missade kravaller. En missad tenta kan man alltid skriva om, en missad kravall går inte att ta igen.

Vart jobbar du just nu och vilken position har du?

Jag jobbar som konsult på Capgemini med inriktning projektledning. Ingår i företagets Graduate Program så antar att trainee är det bäst lämpade ordet för position.

Hur fick du jobbet?

Jag fick det efter att ha besökt LINK arbetsmarknadsmässa. Innan evenemanget hade jag anmält mitt CV för ”kontaktsamtal” och fick där träffa min första chef. Samtalet gick väldigt bra och jag blev erbjuden jobb direkt på plats.

Vad innebär det och vilka arbetsuppgifter har du?

I mitt nuvarande projekt är jag operativ projektledare för ett stort förvaltnings- och utvecklingsåtagande, där mitt huvudfokus ligger i release management samt change management. Kort sammanfattat innebär detta att jag, från ax till limpa, ansvarar för leverans ut mot kund enligt överenskommet scope samt utsatt tidsplan. Förutom detta innefattar även rollen incidenthantering, verksamhetsutveckling, resursplanering, budgeting, sälj etc.

Hur har du tagit dig till den position du har i yrkeslivet just nu?

I mitt fall handlar det om att jag visat framfötterna och ett stort intresse för att vilja utvecklas och lära. Enligt min åsikt handlar konsultrollen mycket om att våga ta för sig och inte vara rädd för att säga ja till sånt som du ännu inte kanske behärskar. Det absolut bästa sättet och snabbaste sättet att lära sig är att bli utkastad på okänd mark. När jag kom in i mitt projekt första gången fick jag direkt ett stort ansvar från min projektledare vilket gjorde att jag ”tvingades” gå utanför min comfort zone. Såhär i efterhand, även om det till en början var mycket kämpigt till och från, så är det absolut det bästa som kunde ha hänt. Så mycket som jag lärt mig på snart ett år går knappt att beskriva, en känsla som är otroligt härlig såhär i efterhand.

Har du några råd till framtida och blivande systemvetare som vill ha ditt yrke?

Listan kan göras lång men repeterar mycket av ovanstående; våga ta för er, visa att ni är framåt och vill utvecklas, säg inte nej till utmaningar även om det kan verka överväldigande, lyssna och lär, håll ut under jobbiga och sega perioder. Sunt förnuft och en positiv inställning är mycket viktigt!

Tre snabba om ditt yrke:

  1. Jag fått lära mig extremt mycket på kort tid samt fått ett stort förtroende och mycket stort ansvar.
  2. Konsultlivet är en mycket bra grund och skola, oavsett framtida karriärsval.
  3. Många trevliga och härliga kollegor.