Alumniporträtt

Peter Bernhardsson

Peter_Bernhardsson

Namn: Peter Bernhardsson

Ålder: 28 år

Födelseort och uppväxt: Fåker (ja, ni läste rätt. F-Å-K-E-R). Det är en liten by fyra mil utanför Östersund i Jämtland.

Studerade systemvetenskap: 2010-2013

Varför systemvetenskap?

Jag var länge en vilsen själ som inte visste vad jag skulle bli när jag blev stor, men mitt stora intresse har sedan barnsben varit TV-spel och datorer. Helst hade jag velat bli e-sportsproffs, men Systemvetenskap kändes som en säkrare väg att gå, då det verkade ge en bra inblick i både organisationsstrukturer, metoder och utveckling samt leda till jobb med bra pröjs efter utbildningen.

Inriktning på kandidatprogrammet?

Jag läste med projekt-inriktning.

Varför denna inriktning?

Jag läste management från början men bytte senare till projekt för att få en hel termins praktik, dels för att jag var ganska skoltrött men också för att praktiken var ett ypperligt tillfälle att få en fot in i branschen.

Engagemang under studietiden?

Jag var med i både SAKS och SM 11/12. I SAKS satt jag som vice ordförande samt som informations- och webbansvarig. Det innebar att jag bland annat ansvarade för innehållet på saksaren.se och skötte kommunikationen via Facebook och mail och var i många fall den första kontakten företag fick när dem kontaktade SAKS.

I SM 11/12 satt jag som informations och webbansvarig vilket var ungefär samma roll, det var jag som skötte utskick och ansökningarna inför SM 12/13, skötte SMs sociala medier och blev indragen att designa märke och biljett för NolleKravaletten det året.

Jag tror det är viktigt att att engagera sig utanför studierna med exempelvis styrelsen eller mästeriet då det hjälper en att komma i kontakt med andra program och det gör att du naturligt bygger upp ett kontaktnät som senare kan hjälpa dig när du söker jobb. Sen är det också sjukt roligt och många av dem som jag var SM tillsammans med är fortfarande mina närmaste vänner idag + att det är enklare att lära känna årgångarna både innan och efter då det är mycket aktiveter (fest) ihop.

Vidare utbildning efter kandidatexamen?

Ingen vidareutbildning. Jag har aldrig varit något läshuvud utan tror på att lära sig via praktisk erfarenhet, något som har fungerat bra för mig.

Vad har du haft mest nytta av från utbildningen och varför?

För min del var det praktiken som var det allra nyttigaste. Att få chansen att arbeta hos ett stort IT-företag innan du på papperet är klar för det, är otroligt värdefullt då du får en insikt i att allting kanske inte fungerar som skolboken säger. Det finns en enorm diskrepans i vad teorin anser att du ska göra mot hur det faktiskt fungerar ute i yrkeslivet. Det är bra att få det uppvaknandet innan det är dags för att skriva uppsats och framför allt innan det är dags att söka ditt första riktiga jobb.

Jag gjorde praktik hos INFOR i Mjärdevi, världens tredje största affärssystemsföretag och världens största privatägda IT-bolag. Där jobbade jag med att göra en handlingsbarhetsanalys (Goldkuhl for life) av ett internt verktyg som dem behövde förbättra. Jag satt där under höstterminen i 3:an och det mynnade ut i en rapport som dem sedan använde sig av för att bygga om programmet.

Finns det någon kurs eller evenemang du önskat att du gått på men inte gjorde?

Inte egentligen. Jag gjorde mina beslut baserat på informationen jag hade tillgänglig där och då och ansåg att det var rätt (projektledarfloskel). Att blicka tillbaka och ångra sig över något tjänar sällan något till. Det är bättre att blicka framåt och fokusera på vad du kan göra bättre imorgon.

DOCK är jag förjävla arg att jag sket i att gå på UK 2011 på grund av nån jävla omtenta som jag ändå inte klarade. Helvete.

Var jobbar du just nu och vilken position har du?

Idag jobbar jag på INFOR där jag gjorde praktik, jag jobbar som Business Analyst där.

Hur fick du jobbet?

Jag sökte tjänsten via Academic Work. Då jag tidigare hade sommarjobbat via dem samt blivit rekryterat till mitt första jobb efter skolan hade dem en god bild av mig och skickade mig vidare i processen. Efter intervjun på INFOR fick jag kontakt med min gamla handledare från praktiken som rekommenderade mig till min nuvarande chef.

Vad innebär det och vilka arbetsuppgifter har du?

Som Business Analyst på INFOR gör jag mer eller mindre allting som en utvecklare inte gör. Det kan handla om att skriva kravspecifikationer, hjälpa till vid testningen, felsöka problem som konsulterna rapporterar in, extrknäcka som Scrum Master i den agila satsningen osv. Det innebär mycket variation och jag får ofta lära mig nya saker.

Hur har du tagit dig till den position du har i yrkeslivet just nu?

Jag började på SEB direkt efter skolan. Jag gick deras traineeprogram för IT-studenter kallat ”IT Young Professional Program”. Där jobbade jag som Agil Coach och fick lära mig väldigt mycket väldigt snabbt. Jag har alltid gillat att lära mig nya saker och lära känna nya människor, att vara vetgirig och vara duktig med människor skulle jag säga är mina två starkaste sidor. Jag har också jobbat mycket inom kundservice vilket lärt mig förstå problem från kundens perspektiv vilket är nödvändigt när IT-utvecklingen rör sig mer och mer mot att vara kundnära.

Har du några råd till framtida och blivande systemvetare som vill ha ditt yrke?

Det är alltid bra att ha en teknisk grund att stå på. Även om jag inte programmerar till vardags har jag mycket nytta av att kunna läsa och förstå hur koden fungerar. Det hjälper också till då det går att prata med utvecklarna på deras språk och sedan kunna översätta det åt affärssidan. Så lägg lite extra energi på utvecklingskurserna. Visst, du kommer aldrig bli lika bra som den där killen eller tjejen som kodat sen han/hon var 7 år gammal och tycker att ”jquery är för noobs” men du vet i alla vad vad jquery gör och hur det används vilket i många fall räcker långt.

Tre snabba om ditt yrke:

  1. Det är varierande och stimulerande
  2. Det finns inga begränsningar i vad du får och inte får göra, att gå utanför boxen uppmuntras
  3. Flexibla arbetstider och jobba hemma: När skolan är slut märker man snabbt att det kanske inte var så dumt att börja 10 och gå hem vid 14 vissa dagar eller kunna kröka på en tisdag för att man ”fick feeling vid tretiden”, men i arbetslivet ser det annorlunda ut. Då är det skönt att kunna jobba hemma eller gå nån timme tidigare ibland, frihet under ansvar.