Systemvetare

Vad är en systemvetare?


En systemvetare har en tvärvetenskaplig kompetens med förståelse för samspelet mellan människa, teknik och organisation. En systemvetare arbetar med att utveckla och förbättra verksamheters olika informationssystem. En systemvetare har en unik kompetens som är eftertraktad på marknaden både nationellt och internationellt. Som systemvetare kan man arbeta som exempelvis IT-konsult, verksamhetsutvecklare, programmerare eller kravanalytiker.

Läs mer om vad några av våra tidigare studenter arbetar med här.

Några jobb som tidigare studenter har:

  • Verksamhetsutvecklare
  • Organisationskonsult
  • Webbutvecklare
  • Projektledare
  • Programmerare

Intervjuer med studenter på programmet


Henrik Wallenäs

Varför valde du att plugga SVP? Och varför Linköping?
En kompis till mig hade studerat systemvetenskap i Borås och förklarade för mig vad det gick ut på och hade samtidigt en liten programmeringslektion.

Jag gillade tanken på att få hålla på med utveckling, men samtidigt vara bra på att förstå helheten i verksamheten jag jobbar i.

Anledningen till att det blev just Linköping var för att jag hört att utbildningen här skulle vara bra och för att jag ville flytta till ett ställe jag inte känner någon.

Vad tycker du har varit den roligaste kursen, och varför?
Den roligaste kursen tycker jag ha varit objektorienterad programmering i java. Man blev rejält utmanad och jag kände att jag verkligen lärde mig mycket inom programmering.

Jag har aldrig programmerat innan jag började pluggat här, men det var efter den här kursen jag kände att det var det jag ville hålla på med.

Vad gör du när du inte pluggar?
När jag inte pluggar så gillar jag att hänga med vänner och dricka öl, gärna i kombination.

Sen spelar jag även i ett studentband här på LiU med folk från andra program, vilket är väldigt kul!

Vad anser du är det bästa med studentlivet?
Det bästa med studentlivet här på LiU är att det alltid händer någonting. Det finns knappt en vecka utan att det är någon rolig aktivitet som händer. Det finns verkligen något för alla.
Sen gillar jag verkligen att vi på SVP har väldigt bra sammanhållning och gör aktiviteter tillsammans mellan årskurserna.

Vad är dina planer efter studierna?
Efter studierna är tanken att flytta till Göteborg och försöka skaffa något jobb där jag får koda.


34985010_10155605241911586_5456897885352230912_n

Viktor Blückert

Varför valde du att plugga SVP? och varför Linköping?

När jag började söka till universitetet var jag väldigt osäker på vad jag ville att min framtid skulle leda till. Jag visste att jag ville plugga vidare, men var osäker på vilken linje jag skulle gå. Det jag var säker på var att LIU var rätt val då många av mina bekanta och deras familjemedlemmar starkt rekommenderade både staden och universitet med tillhörande studentliv. Den sammanhållning som de beskrev att man fick med både sina klasskompisar och med studenter på andra program var något jag letade efter och värderade högt inför min studietid, då utbildningen inte endast är vad du läser på universitetet, utan också hur och med vilka du väljer att spendera din tid med. Mitt första år på universitet var inom den teknologiska fakulteten för att bli biolog. På den tiden visste jag inte riktigt vad systemvetenskap var, eller att en sådan utbildning ens existerade. Under det året lärde jag känna ett flertal personer på SVP som fick mig att öppna upp ögonen för programmet. Det verkade som den perfekta blandningen mellan tekniska bitar såsom programmering, men även mjukare kunskaper som organisationslära med inriktning på förändringsarbete, vilket var något jag alltid har varit intresserad av. Det var inte bara det faktum att kurserna och utbildningen passade min personlighet och mina intressen, utan även för att systemvetare från LIU verkade även vara väldigt eftertraktade på arbetsmarknaden, vilket är något jag kan gå i god för nu när jag precis avslutat min utbildning. Summa summarum så bytte jag från biologi-programmet till det systemvetenskapliga programmet och jag har inte ångrat mig en enda gång sedan dess. Jag har alltid sett studietiden som en personlig investering i framtiden och jag tycker att jag fått valuta med råge för den tid och möda jag har lagt ner på utbildningen!

Vad tycker du har varit den roligaste kursen, och varför?

Det har varit många kurser som jag har tyckt är mycket roliga, men den jag tycker står ut från mängden, som har varit både rolig, utmanande och fått mig att förstå mig på organisationer på ett helt nytt sätt, är 725G47 – Processer och IT. I den kursen fick vi lära oss att modellera upp företags arbetsprocesser för att på så sätt få en överblick över hur arbetet faktiskt går till och vilka delar som vi ser potential för effektivisering på. Då det krävdes mycket logiskt tänkande som man väver samman med praktiska fall och egna erfarenheter tycker jag att det är den kursen som har varit mest givande och även mest spännande att plugga. De kunskaper man samlar på sig från den kursen kommer även vara högt värderade på framtida arbetsplatser då man som systemvetare ofta arbetar med just effektiviseringar och förändringsarbeten. Och som grädde på moset innehåller kurser stora grupprojekt där man indirekt får lära sig om gruppdynamik och arbetsfördelning, vilket är något som jag tycker är jätteroligt!

Vad gör du när du inte pluggar?

Som sagt kretsar livet på LIU inte endast kring studier, utan vi har ett unik och otroligt mångfaldig studentliv som bjuder på flertalet aktiviteter varje vecka, året om. Mycket av min fritid går åt till att umgås med mina vänner på sådana studentevent som kan vara allt ifrån en pub eller trampbilstävling, till middagssittningar och 5-kamper som anordnas av diverse studentutskott från universitetets olika sektioner. Jag lägger även en del tid till att gå på gym och spela musik med mina vänner. En nyfunnen hobby är även frisbeegolf som jag nu de senaste veckorna har spelat nästan varenda dag i snart 4 veckor. Linköping bjuder på bra mycket mer möjligheter än så, det gäller bara att hitta något du tycker om att göra så kan jag lova att antingen har universitetet ett utskott för det, eller så finns det fristående föreningar för det. Valmöjligheter är näst intill oändliga!

Vad anser du är det bästa med studentlivet?

Det bästa är utan tvekan sammanhållningen. Det dröjer inte lång tid innan man känner sig som en stor familj på programmet då umgänget ofta sträcker sig över klasserna! Under min tid på universitetet har jag hittat vänner för livet! Och inte bara från mitt eget program utan från andra program och fakulteter också! Då majoriteten av alla studenter är i samma position som dig själv när du börjar (Dvs. aningen vilsen & letar efter nya kompisar) är alla väldigt öppna för att träffa nytt folk. Det som jag tycker genomsyrar hela LIU oavsett hur länge du har gått här är att alla studenter, oavsett från vilket program de studerar på, är genuint trevliga och hjälpsamma, vilket fostrar en sorts positiv och trivsam omgivning som jag tror är svår att hitta på andra platser än just universitetet! Jag skulle kalla den omgivning för studentbubblan.

Vad är dina planer efter studierna?

Efter studierna kommer jag att jobba som applikationskonsult inom logistik på företaget IFS Scandinavia. Jag tillsammans med 8 andra nya rekryter ingår i deras “Young Professionals Program” som är ett traineeprogram som ämnar att värva utbildning med arbete för att utveckla oss till fullfjädrade IT-konsulter inom loppet av ett år. I början av utbildningen kommer vi att resa runt i olika delar av världen, bl.a. Sri lanka där vi får gå olika utbildningar som ska förbereda oss för arbetslivet. Därefter blir vi tilldelade till ett projekt där vi får ta rygg på äldre och mer erfarna kollegor som hjälper oss att komma till rätta och lära oss yrket på rätt sätt. Jag kommer även att vara kvar här i Linköping på obestämd tid och sitta nere på IFS huvudkontor i Mjärdevi science park, som ligger några hundra meter ifrån universitetet.