Alumniporträtt

Rebecca Narvesjö

11354723_10205513676976329_1614020210_n

Namn: Rebecca Narvesjö

Ålder: 25

Studerade systemvetenskap: 2011-2014

Inriktning på kandidatprogrammet i Systemvetenskap?

Jag läste systemutveckling, och hade praktik på CGI som en del av det.

Engagemang under Studietiden?

Jag var informationsansvarig i SAKS under mitt sista år, men engagerade mig även i konferensen DataTjej där jag var företagsansvarig.

Vidare utbildning efter kandidatexamen?

Ingen hittills, men jag utesluter inte att återvända till skolbänken för att spetsa till min inriktning i framtiden, då förmodligen inom HCI e d.

Vad har du haft mest nytta av från utbildningen och varför?

I mitt jobb är det viktigt att kunna lösa problem och att sätta sig in i nya saker snabbt och ta till sig ny kunskap, så studievanan är väldigt användbar. Det kanske viktigaste, som också särskiljer mig från mina kolleger, är det synsätt på användaren som jag fått med mig från SVP, som gör att jag kan ifrågasätta och hjälpa till att förbättra mycket.

Var jobbar du just nu och vilken position har du?

Jag jobbar på Microsoft, som teknisk konsult inom UX och webbutveckling i vår tjänsteorganisation, och är en del av det tvååriga MACH-programmet (Microsoft Academy for College Hires).

Vad innebär det och vilka arbetsuppgifter har du?

Det är min uppgift att fånga krav och behov som kunden eller dess slutanvändare har, och att designa en lösning som tillgodoser dessa. Det handlar om att iterera fram scenarios och skisser för hela lösningen, snabbt och billigt, tillsammans med användarna. Sedan är jag med och implementerar lösningen.

Som MACH är deltar jag också i särskilda utbildningar, tillsammans med andra MACH:ar från runt om i världen, vilket dels ökar min förståelse för hur vi jobbar, vilka utmaningar vi står inför och så vidare, men jag har också fått möjligheten till tekniskt förkovrande och certifieringstagning. Det är väldigt roligt och givande, och bygger dessutom ett stort internationellt nätverk.

Hur har du tagit dig till den position du har i yrkeslivet just nu?

Jag är ju fortfarande bara i startgroparna av min karriär, men resan till ett företag som Microsoft kanske ändå är intressant.

Jag jobbade förhållandevis hårt under mitt sista år för att ta mig hit; jag satt i styrelse, anordnade en konferens, var labbassistent, läste lite extra vid sidan av SVP, gjorde praktik hos en Microsoft-partner och arbetade med Microsoft-teknologier där, och skrev sedan en uppsats om ett för Microsoft relevant ämne.

När jag väl kom i kontakt med Microsoft genom DataTjej, och de berättade om MACH-programmet och om sin företagskultur kände jag direkt att det var rätt för mig, sedan följde en lång rekryteringsprocess.

Har du några råd till framtida och blivande Systemvetare som vill ha ditt yrke?

Gå din egen väg. Vill du kunna sålla bland erbjudanden och kunna välja en arbetsgivare måste du sticka ut och vara aktivt nätverkande. Det räcker oftast inte att bara studera; engagera dig i något mer. Gå på LINK och LARM, prata med företagen, sök kontaktsamtal, gå på företagsträffar – hur ska du annars kunna avgöra vilken arbetsgivare som passar dig?

Vad gäller studierna är min åsikt att det är bättre att satsa på djup och att verkligen lägga en gedigen grund under studietiden. Att göra appar till iPhone är säkert kul, men satsar du på att förstå designmönster, datastrukturer och algoritmer, och fortsätta fördjupa dig inom OOP kommer tröskeln inte vara särskilt hög om du i yrkeslivet måste gå över till C# e d. Praktik ger erfarenhet och referenser samt låter dig känna på det aktuella företaget och branschen, vilket kan vara väldigt värdefullt.

Tre snabba om ditt yrke:

  1. Företagskulturen är väldigt inspirerande. Microsoft är stort på många sätt; vi har en rik historia, otroligt duktiga medarbetare och en nästan ofattbart bred portfölj av produkter och tjänster, så det händer alltid mycket.
  2. Jag har tillgång till en imponerande resursbank, har grymma seniora mentorer, får jobba med coola projekt och nya teknologier före alla andra, men fortfarande på ett användarcentrerat sätt som gör verklig skillnad för vanliga människor.
  3. Jag har fått mail från Bill Gates.

Vi i SAKS tackar Rebecca för hennes tid och önskar henne all lycka i framtiden!