Namn:
Julia Fredholm
Ålder:
24
Studerade systemvetenskap år:
2018-2021
Varför systemvetenskap:
För mig var vägen till systemvetenskap inte spikrak. Jag har alltid haft ett intresse för juridik och skulle egentligen börja affärsjuridiska linjen vid LiU. Men i sista sekund tackade jag nej för att istället börja på Systemvetenskap. I efterhand är jag väldigt nöjd med mitt val, då den systemvetenskapliga linjen vid LiU öppnar upp otroligt många dörrar inom olika områden.
Inriktning på kandidatprogrammet i systemvetenskap:
Management och verksamhetsutveckling.
Varför valde du denna inriktning:
Management och verksamhetsutvecklings inriktningen inom Systemvetenskap var anledningen till att jag valde att studera systemvetenskap som program i första början. Jag har alltid brunnit för att förstå och påverka hur människan passar in i sammanhanget. Att därför studera kurser med människan i centrum av IT lockade det mig extra mycket.
Engagemang under studietiden:
Under mina studier var jag aktiv på flera olika håll då det skapar goda möjligheter att öka sitt kontaktnät och interagera med studenter från alla möjliga utbildningar på LiU. Mellan 2019-20 var jag ansvarig för spons inom SM, vilket gjorde att jag kom i direktkontakt med företag för att genomföra samarbeten. Ett av dessa företag kom i ett senare skede att bli min arbetsgivare jag har idag. Under 2020-2021 var jag även valberedningsordförande för vår sektion SAKS. Jag och tre kamrater från systemvetenskap genomförde intervjuer och nominerade lämpliga kandidater för att fylla posterna. Att vara valberedningsordförande var väldigt givande under studierna men också fördelaktigt inför att söka jobb.
Vidare utbildning efter kandidatexamen:
Nej jag har inte studerat master. Enligt mig är detta inte något som behövdes då jag fick jobberbjudanden under slutet av studierna. Jag värderar ett första arbete med goda utbildnings- och utvecklingsmöjligheter högre än en master, då man i arbetslivet får tar del av hur det faktiskt funkar i praktiken och inte i teorin som i studierna, samtidigt som en bra arbetsgivare investerar i att du lär dig och utvecklas på jobbet.
Vad har du haft mest nytta av från utbildningen och varför:
Jag skulle vilja säga helheten till att börja med. Systemvetenskap ger studenter en väldigt bred och stabil bas att stå på inför att börja arbeta (vilket även kan vara klurigt då möjligheterna är flera och det är svårt att avgränsa sig). Men om jag ska välja något specifikt så är det upplägget att vi först fick skapa oss en teknisk förståelse med olika programmeringsspråk, för att sedan gå djupare inom det området som intresserade oss. De kurser jag i efterhand kan se att jag haft nytta av är exempelvis “Hållbara IT-projekt & IT-förvaltning”, “Perspektiv på säkerhet & IT”, “Databaser & datamodellering” och “Verksamhetsutveckling & digitalisering”.
Finns det någon kurs eller evenemang du önskar att du gått på men inte gjorde:
Det går alltid att gå på fler mässor och case-kvällar med företag. Evenemang rent generellt, där företagsrepresentanter kommer till LiU och exponerar sig för studenter. I efterhand ser hur det bidrar till ökad möjlighet att skaffa sig ett jobb direkt efter studierna.
Var jobbar du just nu och vilken position har du?
Jag blev anställd av Accenture efter studierna och började i Juni 2021 inom deras Security avdelning som Security Delivery Associate. Dock i mitt projekt hos kund är jag Business Process Designer.
Hur fick du jobbet?
Jag hade under studietiden och innan detta en väldigt bra bild av Accenture som företag, vilket är anledningen till att jag sökte till deras Technology avdelning. Jag var med i olika digitala screening processer såsom intervjuer, tester samt cases, varpå jag fick ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till. Dock var det under intervjuerna jag uttryckte mitt intresse för IT-säkerhet och blev med hjälp av företaget lotsad i rätt riktning.
Vad innebär din roll och vilka arbetsuppgifter har du?
Min arbetsroll hos Accenture Security kan variera beroende på både projekt och den valmöjlighet som Accenture ger sina anställda. I en övergripande bild, hjälper vi på Accenture Security våra kunder att bedöma risker med den senaste tekniken och navigera sig fram i den ständigt föränderliga hotbilden, vi genomför gapanalyser och ger kunden råd om hur man prioriterar säkerhetsinitiativ och investeringar, samt hjälper vi kunden att bygga proaktiva cyberförsvarskapaciteter och skapar innovativa digitala identititetsstrukturer över hela kundens infrastruktur. Sammanfattningsvis inkorporerar vi säkerhet vid alla kundens plattformar.
Hur har du tagit dig till den position du har i yrkeslivet just nu?
Som nämnt har min väg till Accentures Security avdelning varit lite krokig, men jag kan inte vara mer nöjd över vart jag hamnat. IT-säkerhet har en anknytning till juridik i mina ögon, vilket är anledningen till att det blev just den rollen. Men annars har jag tagit mig dit jag är med en inställning att alltid testa nya saker och ta sig an nya utmaningar.
Har du några råd till framtida systemvetare som vill ha ditt yrke?
Bilda dig så mycket erfarenhet du kan inom olika områden som kan hjälpa dig framåt dit du vill och tänk strategiskt. Om du är osäker på var du vill arbeta efter studierna, så rekommenderar jag att du börjar där du känner dig mest bekväm för tillfället. Fortsätt sedan med att hitta din väg därifrån. Tänk inte på om din kompetens eller utbildning kommer räcka för att söka till en arbetsgivare och/eller roll, utan sök och forma ditt cv och personliga brev till företaget och sedan var tydlig med att du vill lära dig!
Tre snabba om ditt yrke:
1. Ständigt föränderligt ämne/area där man befinner sig i IT-världens mittpunkt
2. Obegränsade utvecklingsmöjligheter
3. Konsultyrket är både allsidigt och utmanande